fredag 22. april 2011

Plakater for hageentusiaster

Langfredag. Sola skinner fra skyfri himmel, og vi håper det blir en riktig så lang fredag ute i det fri :-)  Bloggen min tar en litt annen vendig på vårparten, og blir nesten like mye en hageblogg som en interiørblogg mens sesongen står på. Fikk lyst til å vise fram noen fine plakater som jeg fant via weheartit.com og som er kjempefine for hageentusiaster! Den første taler spesielt godt til meg - bibliotek og hage - hva mer kan man ønske seg? :-)

post signature

torsdag 21. april 2011

Hagetema: Sittesteder

Jeg har allerede pratet litt om hagens overraskelsesmomenter og kontraster, og i dag har turen kommet til hagens sittesteder. Jeg synes det bør være minst ett sted hvor man kan sette seg ned og slappe av og nyte hagen sin, uansett hagens størrelse. Eller legge seg ned, dersom man foretrekker det. Jeg kaller det sittesteder heretter. Dersom det er plass til det, kan man ha flere sittesteder. Det viktigste er at man har tenkt over bruken, f.eks. ett sted hvor man kan spise måltider, ett sted hvor man kan sitte og slappe av med en god bok, og evt ett sted hvor man kan sole seg, hvis man ønsker det. Hvis hagen er stor nok kan man i tillegg plusse på med noen søte små overraskelsessteder hvor man finner en benk, en morsom stol og et lite bord eller lignende.

Her har de en sittegruppe på terrassen, og denne kan fint brukes både til grillmat, kaffeslabberas og til å lese avisen :-) Jeg liker den vårgrønne fargen, som passer i enhver hage, og man får følelsen av 'mer hage', med alt det grønne. Grønnmalte hagemøbler er derfor også ideelt på balkonger :-)

Dette må vel være noe av det mest praktiske som finnes, nemlig en vinterhage. Her sitter man tørt uansett vær, man har det gode dagslyset, og man har nærheten til huset, som gjør det enkelt ved bespisning. Her inntas sikkert mange koselige måltider, og jammen er det ikke ordnet en enkel benk også. Den enkle og rene stilen følger husets linjer, men man har myket det opp ved hjelp av 'ustrukturerte' planter, pledd og puter.

Eieren av denne hagen har valgt seg en gyngestol til å sitte og nyte boka i. Også flott som pausested mellom hagearbeidet, for den gyngestolen tåler nok litt lort bedre enn lyse hageputer gjør :-)


Og er det mye ustabilt vær, så kan det jo være greit å ha godstolen under tak? Her har man bygget et slags skur med åpning bare på den ene siden. I tillegg har man innredet for å gjøre det litt hjemmekoselig og lunt. Perfekt både for kveldskos og for å redde seg selv fra plutselig nedbør og vind. Planter og naturlige materialer gjør at man likevel får utefølelse.


Dette er nesten som en stue utendørs. Ser på trær og og planter at dette trolig er fra strøk med mer stabilt vær. Men det er fullt mulig å gjøre dette her hjemme også, med matter som tåler nedbør og puter som fort kan gjemmes unna regnet. Fargerikt, avslappende og frodig, med bruk av forskjellige farger og innslag av kunst. Her bor det nok en kreativ sjel som er trygg på sin egen stil og smak. Hagen egner seg til det meste; å lese avisen på formiddagen, drikke kaffe på ettermiddagen, ta et glass vin om kvelden og man kan nyte alt like mye. Multifunksjonelt, med andre ord :-)


Noen ganger holder det med et tre og et pledd. Akkurat dette treet står neppe i en hage, men man trenger ikke nødvendigvis et stort tre for å slå seg ned under det. Man kan ta lunchen under treet, eller barneselskapet. Det stiller mindre krav til komfort, men så blir man ikke under treet hele dagen heller ;-)


Her har de også nøyd seg med noen pledd og puter. Er man av den bohemske typen, og i tillegg stiller mindre krav til komfort, kan dette være alt man ønsker seg. Her har man virkelig følelsen av å være midt i naturen, og vi ser at man er opptatt av det naturlige. Sikkert et koselig sted om kvelden, når mørket siger på, og lyktene tennes. Kanskje ikke stedet for gruppeansamlinger, men mer for en avslappende stund alene eller sammen med kjæresten :-)


Litt inspirasjon fra Østen. Sofa laget av madrass og puter, og ikke noe bord. Dette er for unge folk med god rygg og fargesans :-) Perfekt for avslapning og et glass vin eller litt frukt, men neppe noe for de store måltidene.

Her er sittegruppene godt planlagte, med egne steinheller på fastsatte steder. Man har før hagen ble anlagt tydeligvis funnet ut hvor det egner seg best å spise og hvor det er best å sole seg, ut ifra nettopp solens posisjon til bestemte tider. Området ser ikke veldig stort ut, men takket være steinhellene virker ikke sittegruppene tilfeldig satt ned eller klin oppi hverandre. Vakker hage med naturlig utstråling. (NB! Jeg vet selvsagt ikke hva slags materiale som er brukt i møbler og parasoll her. Mer om det nederst på siden)


Hva har vel mer utstråling enn en gammel, slitt benk? Det finnes så mange søte, sjarmerende benker og noen egner seg likegodt som en skulptur som til å sitte på. Men det er flott å plassere benken et sted slik at man har noe å hvile øynene på når man sitter der, f.eks. i retning en statue, et vannelement eller et vakkert tre :-)


Hengekøye, enkelt, men du verden så avslappende! Fantastisk for ettermiddagsduppen eller en filosofisk alenestund :-)Selv med et lavt budsjett kan man lage noe koselig. Litt singel på bakken, for å markere sittestedet og for å skape et hardere underlag. Man har tydeligvis brukt planter for å avgrense sittestedet og gjøre det lunt. Klatreplanter er ideelt foran store veggflater som i utgangspunktet ikke er spesielt vakre å se på.


Så enkelt kan det også gjøres. Flytt ut et gammelt kjøkkenbord og diverse stoler man har ledig. Fyll bordet med blomster, og det blir like mye en vakker skulptur i hagen, som et sted å drikke kaffe. Romantisk stil i perfekt harmoni med huset og ikke minst det blomstrende kirsebærtreet :-)

 Bilder funnet via weheartit.com


Åsså har jeg lyst til å komme med en oppfordring nå som hagesesongen snart er i ferd med å starte; jeg vil be alle være bevisste på hva slags hagemøbler de kjøper, for det finnes mange hagemøbler (inkl. parasoller) i salg som er laget av truet tropisk trevirke, som for eksempel:
  • Teak
  • Hardwood/hardtre Samlebetegnelse som brukes om tropisk tre
  • Akasie (også hvitmalt)
  • Eukalyptus (også hvitmalt)
  • Mahogni (også hvitmalt)
  • Merbau/kwila
Se Regnskogfondets Hagemøbelguide HER og fullstendig oversikt over truede treslag HER. Kan nevne at kjedene Bohus og Skeidar sitt sortiment er fullstendig fritt for tropisk trevirke. Det fortjener litt ekstra reklame :-)

Lykke til med planlegging av hagekos! :-)


post signature

Franske makroner

For et par dager siden var jeg på en liten handlerunde med hollenderen, og hos bakeren fant jeg noen deilige franske makroner! Har ikke helt forstått denne makronpopulariteten inne på Nib, men etter å ha betraktet dem både visuelt og med munnen *fnis* skjønte jeg jo fort hvorfor de er så populære. Åsså egner de seg veldig godt til 'utstilling'. Den lille Greengate-kannen min, som jeg kjøpte på opphørssalg, skulle vise seg å fungere fint som vase, og til tross for manglende kattelabber, så ble det jo et greit tableau likevel :-)


Riktig God Påske, alle sammen, og takk for alle hyggelige kommentarer og følgesvenner! :-)

post signature

onsdag 20. april 2011

Hagetema: Kontraster

Dette er andre innlegg om hagen og dens viktige kriterier i mine øyne. Første delen tok for seg overraskelsesmomenter, og denne gangen skal det dreie seg om kontraster. Jeg synes kontraster er kjempeviktige i en hage, som i interiør, og kontraster kan være så mangt. Det kan for eksempel være kontraster i form, som i plantenes bladverk, kontraster i farger, kontraster i materiale/mineraler (f.eks. vann vs stein) eller kontraster i lys og mørke.
Så her kommer noen inspirasjonsbilder som viser kontraster i hagen :-)


Kontrasten mellom vannets mykhet og bevegelighet i forhold til den stramme og harde steinen med sine skarpe kanter og rette linjer som omkranser vannet.

Dobbelt kontrast; struktur i bladene er forskjellige og fargen er forskjellig. Hvert enkelt blad kommer tydeligere fram med sin særegenhet.

Nydelig kontrast i fargen mellom disse nåletrærne. Er man spesielt glad i nåletrær, eller kanskje det passer best med nåletrær, så er det fint å tenke på at man kan variere farger også her, og på den måten skape spenning.

Igjen kontrasten mellom vannets mykhet og steinens hardhet. Denne skulpturen har dog en mykhet over seg som gjør at den likevel føles helt harmonisk med vannet.

Fargekontrast mellom to ellers ganske like blader.

Her ser man hva forskjellige farger på trær kan gjøre med en hage. Nå er dette i ganske stor skala, men har man liten hage, slik som jeg, kan man  f.eks. plante noen grønne busker, og bryte med en rød busk. Da vil man få fram buskene mye bedre, også de grønne.

Store fargekontraster mellom blomstene. Mer skal det faktisk ikke til :-)

Håper noen ble inspirert av dette. Jeg  fikk faktisk lyst til å se litt nærmere på kontrastene i min egen hage nå. Sikkert noe forbedringspotensiale der også :-)


post signature

tirsdag 19. april 2011

Keep calm - vi elsker

Tenkte faktisk dette kunne være passende å ha på soveromsdøra *fnis* Utgangspunktet er tatt i Keep Calm-plakaten.
Denne hadde passet på kjøkkenet :-)Og sånne kunne jo hengt over sengene til jentene? Her har de valgt farger selv. Jeg hadde sikkert gått for noe turkis/grønt. Surprise.. :-)Artig å leke seg litt med dette. Egne utgaver kan lages HER. Takk for tipset til flotte Monica med den nydelige bloggen Tyrifryd. Henne må dere besøke! :-)


post signature

mandag 18. april 2011

Hagetema: Overraskelser

*Kremt-kremt* Dette er første del i temaserien om hagen. Nå høres jeg ut som den proffen :-D
Men jeg vil vise litt inspirasjon fra forskjellige hager, og ta for meg ett tema hver gang. Dette kan bli en serie på kun 2 innlegg *fnis* eller flere. Vi får leve i spenningen :-)
Når jeg tenker på hva slags hager jeg liker, så er det forskjellige kriterier som må fylles. Disse er: overraskelsesmoment, frodighet, innslag av vann, kontraster og sittegrupper. Det finnes selvsagt mange flere punkter man kunne nevnt, men disse er de viktigste for meg :-)
I dag skal jeg ta for meg det første på lista, og vise bilder fra noen hager som har nettopp  overraskelsesmomenter, altså noe som er helt uventet, og gjerne noe som dukker opp bak en sving. Det er viktig for meg at ikke alt blir forutsigbart og ofte skal det bare litt fantasi til for å piffe opp hagen :-)


Et nydelig, lillamalt gjerde som også kan fungere som klatrevegg for blomster. Vakker farge til blomstene på enga, men også en overraskende kontrastfarge til alt det naturlige. Veldig romantisk, samtidig som man har våget å gå utenom det sarte og lyse.


Kunstneriske innslag i en aqua-hage. Bygninger og natur, ja til og med solen, speiler seg i kulen. Overraskende og estetisk vakkert!


Har du en kommode eller et gammelt arkivskap til overs? Da kan du gjøre som den kreative eieren av denne hagen har gjort. Man må jo bare dra på smilebåndet her :-) Fargerikt, morsomt og totalt uventet.


En vakker rødmalt bro. Litt maling - mer skal det faktisk ikke til noen ganger. Her har broen imidlertid også fått selskap av fargerike blomster.


Eller om man har en gammel ballongsykkel som ikke er i bruk, så kan man sette den et sted i hagen eller inntil et gjerde, fylle kurven med blomster og la den være en skulptur i hagen. I treskolandet, der jeg har bodd, er dette et helt vanlig syn :-)


Dette er ikke fullt så vanlig, for ingen forventer vel helt å se et badekar i hagen? :-) Ved å gi karet et malingstrøk og finne et egnet sted, kan det faktisk fungere helt supert som plantekar, enten for vanlige planter eller for vannplanter. Dette er utrolig kult og annerledes! :-)

Flere som har overraskelser i hagen eller ideer til overraskelser? :-)post signature