fredag 10. desember 2010

I julestemning


Ingen tvil om at julestemningen begynner å komme i heimen, til tross for at jeg helt bevisst tar det superkuli i forhold til juleforberedelser generelt sett. Jeg pynter sånn ca. to ting hver dag, så blir det sakte men sikkert
jul.


Har pakket inn det meste av det som skal sendes bort til jul (ikke gubbe-lille, hvis noen skulle finne på å tro det, haha..), både av gaver og ting som ikke er julete nok. Man tilsetter nemlig ikke jul til huset uten å fjerne noe annet som er overflødig i høytiden. Ellers blir det fullt. Og vi liker ikke fullt. Vi liker passe.


Men så er det denne vinglinga da. Jeg blir liksom ikke helt enig med meg selv om hvordan jeg vil ha det. Så det blir endringer. MANGE endringer. Sånn sett har man jo nok å stå i med til tross for at man bare pynter sånn ca. to ting hver dag. Man ENDRER nemlig ti ting i samme slengen...


torsdag 9. desember 2010

Da jeg så en UFO

Tenk, forleden dag så jeg en UFO. Altså noe jeg ikke har kunnet identifisere. Mulig noen andre kan det, så da slutter det plutselig å være en UFO, men inntil videre er det en UFO :-) Legger ut et par bilder her jeg, så kanskje noen andre har noen ideer om hva dette kan være? Lysflekken beveget seg og skiftet retning ganske fort, i løpet av et halv minutt. Dette vises hvis man ser ordentlig godt etter på de første to bildene - det ovale lyset er liksom vridd fra bilde til bilde. I utgangspunktet kunne dette ha vært ett av følgende:

1. Et fly     2. Månen      3. Et romskip     4. En komet

Her er bildene, og lysflekken er litt over og til høyre for flaggstanga:De samme to bildene, zoomet inn på lyset:
Det første bildet gjort mørkere og zoomet enda mer inn:


Så får vi begynne å sile ut; månen kan det IKKE ha vært, siden lyset beveget seg og skiftet retning så fort. Jeg så ikke noe fly, kun lyset. Jeg så heller ikke noe romskip, for den sakens skyld.. :-D (hvis ikke lyset VAR romskipet da). Har sjekket sidene til Norsk Astronomisk Selskap som skriver at INGEN kometer er synlige med bare øyne i hele Desember måned. Bildet er tatt på morgenen, omtrent i 10-tida, fra nord mot sør. Jeg kunne kanskje ringe til verdens mest underholdende astronom, som tilfeldigvis er norsk, Knut Jørgen Røed Ødegaard? Var på et foredrag med ham i Trondheim for et par år tilbake. Interessant og ubetalelig morsomt! :-D

tirsdag 7. desember 2010

St. Nicholas-feiring


Så er årets St. Nicholas-feiring overstått, eller Sinterklaas' som vi kaller det. Biskopen St. Nicholas kommer ridende på sin hvite hest Amerigo, etter å ha reist med båt fra Spania til Nederland. Litt bakgrunnsinformasjon om Sinterklaas kan du lese mer om her på Wikipedia.Slik det er beskrevet der feires dagen stort sett over hele Nederland! :-)


Vi har de siste par årene feiret selve dagen sammen med andre nederlendere og belgiere på en skole i Trondheim. Vi spiser suppe, mandariner, speculaas (pepperkaker) og Sinterklaas-godis. Det synges Sinterklaassanger og barna får klippe, lime og tegne. Etter en stund kommer Sinterklaas selv, med sin hjelper Zwarte Piet, og de deler ut gaver til barna, som sitter som lys og venter på å få navnet sitt ropt opp :-)

Vi pleier å forberede litt for å få opp stemningen i tiden før ved at barna får se Sinterklaasfilmer, de får se Sinterklaasnyheter fra Nederland og de setter ut skoene sine med en gulrot i (til Sinterklaas sin hest Amerigo), som 'Zwarte Piet' bytter ut med gaver i løpet av natten. Åsså spiser vi kanskje litt av sjokoladebokstaven vår, eller chocoladeletter, er en tradisjonell Sinterklaasgodis. Jeg savnet min hvite sjokoladebokstav i år, gitt. Sinterklaas glemte visst å sende den med i den store esken som kom fra Nederland... men det kom mye annet fint da! :-)