torsdag 28. april 2011

Hagetema: Vann

I hagetemaserien min, har turen kommet til elementet vann. Vann i hagen er for meg liksom prikken over i'en. Jeg liker det avkjølende ved vannet, på en varm sommerdag, jeg liker lyden av vann som beveger seg, og jeg liker at det kan ha en bestemt funksjon. Jeg har en bitteliten hage, men det utelukker ikke at jeg kan ha innslag av vann i hagen. Jeg har valgt et lite fuglebad, som besøkes av fjærkledde både titt og ofte på sommers tid. Har man større hage er det også flere muligheter, bl.a. basseng, fontener, oppbygde små vannfall, fiskedammer osv. Her kommer litt inspirasjon :-)Denne dammen er kjempesøt. Moderne og rett i formene, åsså har de myket det opp ved å sette en plante i midten og lagt runde steiner nedi dammen. Et kjempefint fokuspunkt i en hage!Formen på denne fiskedammen tas igjen i kvadratene med gress. Småstein rundt det hele rammer det liksom inn. Dette gir et moderne uttrykk, og er i og for seg ganske morsomt, men personlig ville jeg nok satset på litt flere planter istedenfor dette gresset. Store tuer av prydgress for eksempel, tror jeg hadde passet ganske bra her.


I denne hagen har de plass til en større dam, og her har de latt den være en naturlig del av miljøet rundt, som er naturlig og frodig. Og vannlijler er alltid vakkert :-)


Denne dammen har fått steinkant rundt og en sti av steinheller oppbygd i vannet. Litt sånn jungelinspirert og en kjempemorsom ide dersom man har god plass. Man forventer nesten å finne Crocodile Dundee rundt svingen :-)


Wow! Hva annet kan man si? :-) Har man ressurser og plass er det ikke grenser for hvor vakkert man kan gjøre uterommet.


Et langt, smalt basseng er perfekt for den som liker å svømme, men ikke har plass til et stort basseng. Man kan lage dammer i samme format, det er også ganske stilig som en kontrast til grønt eller småstein rundt.


Et avkjølingsbasseng - estetisk vakkert. Rett og slett en romantisk kulp, som nok er vakrest dersom huset det tilhører også er i samme stil, solid steinhus av eldre årgang :-) 


Å bygge opp et lite vannfall eller en bekk er ganske stemningsfullt i en hage, for da får man høre lyden av vannet i tillegg til å se dets bevegelser. Det kan gjøres mye enklere enn på dette bildet og man kan også lage bekken slik at det ser ut som om den alltid har vært der. Noen ganger er det finest, mens andre ganger kan man bygge opp og ordne litt mer overdådig og spesielt. Jeg synes vel personlig at hagen og det som er i den bør stå i stil med selve huset.


Et fuglebad på fot, plassert midt frodigheten. Sånne små innslag er både kreativt og morsomt, og det fine er at hvis man liker en hage a la denne, kan man lage stier og ganger, kriker og kroker, og da blir det mange muligheter til å plassere slike små blikkfang rundt omkring. Hvis hagen derimot er en stor firkant, oversiktelig til alle kanter, blir det fort overfylt og 'rotete' for øyet å se på dersom man begynner å sette ned masse ting. Da bør det planlegges nøye i forhold til både hus og alt annet i hagen.


Et bilde fra min egen hage. Dette er det vannelementet jeg har plass til; et lite fuglebad som jeg har lagt noen små, runde steiner nedi her og der, slik at småfuglene har litt forskjellige høyder å stå på. Fuglen på kanten lokker til seg de ekte fuglene, som blir kjempenyskjerrige, og slik har det seg at vi har besøk av fugler i hagen nesten hele sommeren. Kjempekoselig! :-) Jeg har dog planlagt å bytte ut akkurat dette fuglebadet med et kvadratisk et i antrasittgrått, som passer bedre sammen med min japanske lykt. Men det blir nok i samme størrelse som dette her.

Håper flere ble inspirert til å få inn vannelement i hagen sin. Det er så mange muligheter - uansett størrelse og fasong på hagen. Mye informasjon å finne på nettet ang det å anlegge en hagedam eller fiskedam eller å lage basseng. Fuglebad og fontener selges bl.a. av Il Mondo, ta gjerne en titt på websiden deres.

Lykke til! :-)

post signature

onsdag 27. april 2011

Lukten av havet

Vi hadde hjemmepåske i år, og koste oss med fridager og hverandre. Over 20 grader i lufta i flere dager. Helt fantastisk! :-) En dag tok vi med oss jentene våre på en liten utflukt. Når vi spurte dem hvor de hadde lyst til å dra, var det liten tvil om at det var stranden som lokket mest :-) Litt kjølig vind, men sola skinte, og jentene plukket sjell og fine steiner, og koste seg. Deilig å kjenne lukten av havet! Jammen fant jeg ikke en trestokk som fikk bli med hjem også. Den blogger jeg vel om litt senere. Skal bli noe kjekt ut av den en gang :-)Drivved med en 'touch' av barnehender? Kritt kan brukes på det meste :-)Fruen 'poserer' med trestokken sin. Ta et bilde nå, mens jeg står her med trestokken og kameravesken kledelig stramt over halsen, haha!Nå springer alt ut - ut mot havet, våren og sola! :-)Det letes med røntgensyn etter ting som kan være interessante å ta med seg hjem. Hettene var gode å ha i den noe kjølige vinden, men heldigvis skinte sola fra blå himmel :-)Hollenderen knasker påskegodt og betrakter Trondheimsfjorden. Mon tro om det går noen tanker tilbake til strendene i treskolandet?Se hva jeg fant! Et halvt skjell!


Hestehov finner man virkelig overalt for tida. Jentene våre elsker å plukke blomster, og fant en fin bukett som de ville sette ned på bestefars grav.Selv en enkel bukett hestehov blir vakker når den er plukket av barnehender :-)Omtenksomt settes buketten på plass hos bestefar. Savn å spore, og noen spørsmål om døden, mens vi står der. 10 sekunder senere springer 2 lykkelige barn bortover gresset, fri for bekymringer og triste tanker. Så sammensatt og fantastisk er livet! :-)

post signature

søndag 24. april 2011

Blågrønn påske

Jeg har vel greid å få tydelig fram på bloggen etterhvert at det er blått og grønt som er mine favorittfarger, med innslag av lilla? :-) Påsken er i så måte intet unntak, og dette er noe av påskepynten i treskoheimen i år:


Selvlagede isoporegg. Egg og alt utstyr fra Stoff og Stil


'Perler' gjør seg


Grønt kjøkken med innslag av blått. Prikkete voksduk fra Stoff og Stil. Love it!


Og pynten skifter gjerne plass i ny og ne. Her har den havnet på den gamle vaskerstolen jeg  fant på auksjon, og fått selskap av en gammel termos fra Ikea, som fungerer som vase.


Kula og Sveisen


Greengate og franske makroner. Oppi egget er det et t-lys. Jeg liker visst prikker :-)


Hylekoret (eggevarmere)


Selma (4) sin påskekunst, medbragt fra barnehagen


Sanne (6) sin skjønne kylling, laget på SFO

Ha en riktig fin 1. Påskedag, alle sammen! Og husk; stem gjerne på meg HER hvis du liker bloggen min. Tusen takk! :-)


post signature