tirsdag 7. desember 2010

St. Nicholas-feiring


Så er årets St. Nicholas-feiring overstått, eller Sinterklaas' som vi kaller det. Biskopen St. Nicholas kommer ridende på sin hvite hest Amerigo, etter å ha reist med båt fra Spania til Nederland. Litt bakgrunnsinformasjon om Sinterklaas kan du lese mer om her på Wikipedia.Slik det er beskrevet der feires dagen stort sett over hele Nederland! :-)


Vi har de siste par årene feiret selve dagen sammen med andre nederlendere og belgiere på en skole i Trondheim. Vi spiser suppe, mandariner, speculaas (pepperkaker) og Sinterklaas-godis. Det synges Sinterklaassanger og barna får klippe, lime og tegne. Etter en stund kommer Sinterklaas selv, med sin hjelper Zwarte Piet, og de deler ut gaver til barna, som sitter som lys og venter på å få navnet sitt ropt opp :-)

Vi pleier å forberede litt for å få opp stemningen i tiden før ved at barna får se Sinterklaasfilmer, de får se Sinterklaasnyheter fra Nederland og de setter ut skoene sine med en gulrot i (til Sinterklaas sin hest Amerigo), som 'Zwarte Piet' bytter ut med gaver i løpet av natten. Åsså spiser vi kanskje litt av sjokoladebokstaven vår, eller chocoladeletter, er en tradisjonell Sinterklaasgodis. Jeg savnet min hvite sjokoladebokstav i år, gitt. Sinterklaas glemte visst å sende den med i den store esken som kom fra Nederland... men det kom mye annet fint da! :-)

Ingen kommentarer: