torsdag 6. januar 2011

Smarte barn og perlepynt til kjøkkenetFor et par dager siden fikk hollenderen en ide angående barn og rutiner. Det må selvsagt blogges om. Ikke fordi mannen ikke pleier å ha gode ideer, hihi, men det pleier å være meg som står for initiativ angående organisering av hus, hjem og barn. Han bare bifaller eller protesterer. Noen som kjenner seg igjen? :-D Den siste tiden synes vi det har vært litt for mye 'nei', 'vil ikke' og 'koffår det da?' fra ungenes side når vi har bedt om noe. Det kan f.eks. være at det er tid for å kle på seg, pusse tenner, sette seg til matbordet, vaske hender... KJEMPEINTERESSANTE TING, med andre ord. Sånn akkurat passe lei av å be om ting X antall ganger, trengte det seg fram en ide i hollenderens hode. Han fant på at vi skulle lage en Ja- og Nei- plakat, og sette en strek i den riktige kolonnen når vi ba om noe og fikk enten positiv eller negativ respons.


Tidligere har vi brukt klistremerke-ark, og det er muligens noe bedre, da man kun har fokus på det positive. Men de ble jo lei av dem også, til slutt. Kanskje greit å prøve noe nytt? Dessuten er de litt eldre nå. Og vi setter ikke Nei-streker hele tiden. Egne meninger blir verdsatt, og innimellom kompromisserer vi. Det er de 'kjedelige' rutinene som MÅ gjøres i løpet av en dag som teller. Påpeker at vi ikke har spesielt 'trege' unger. Det har jeg bevis for, nemlig. For så snart det blir snakk om noe interessant, så reagerer de fortere enn lysets hastighet.. Piong! 
 

I slutten av uken ser vi i hvilken kolonne det er flest streker (det bør helst være et tydelig flertall) og hvis 'Ja' vinner, blir det en belønning i form av noe morsomt vi skal gjøre sammen. Gjett om ungene har blitt ivrige på å følge med! Som små mistenksomme detektiver sjekker de at alle Ja-strekene har kommet på plass, og skulle de glemme seg et øyeblikk og slenge ut et 'åååå, æ vil ikke!' - så husker de plutselig på opplegget og lyser opp i et stort smilende 'JA!!' :-D


I dag fikk jeg meg en god latter! Mens jeg stod og bakte brød, kom eldstedatteren vår inn på kjøkkenet med et stort ark. Der, øverst på siden stod det to navn; mitt og hollenderen sitt. Åsså to kolonner - 'Ja' og 'Nei'. Og med streng beskjed om at 'hvis det blir mest Nei så får dåkker ikke nåkka tægninga av mæ deinn her uka!' Smart den jenta! Vi har to Nei-streker så langt, ingen Ja...

Det er forresten hun som har laget den fine perlepynten vi har på kjøkkenet, og tegningen - inspirert av 'Øysteins Tegneblyant' :-) Perleriene ligger i et kakefat fra Indiska, som jeg tidligere har brukt til tørket frukt.
Ingen kommentarer: